";
       
Dragostea adevărată
de
Jim Burns
       
  Această carte este încercarea mea de a oferi tinerilor de azi un material care să le vorbească deschis despre sexualitate, din perspectiva creștină,
material pe care îl merită din plin.
(Jim Burns)

 
 

     Am vorbit odată în fața unor elevi de liceu și atmosfera a fost foarte bună.
S-a realizat o comunicare deschisă între noi. Le-am spus celor aproape 2500 de elevi adunați la acea întâlnire că, după datele statistice, un tânăr de 16 ani se gândește la sexualitate o dată la 20 de secunde. Toți au izbucnit în râs și au început să facă glume pe seama celor de 16 ani din auditoriu care încercau să se ascundă sub scaune. În pauză, un băiat a venit la mine și mi-a spus: Bună, Jim. Mă numesc Jack și am 16 ani.
     Bună, Jack, i-am răspuns. Îmi pare bine de cunoștință.
     El a spus: Știu că datele statistice spun că la fiecare 20 de secunde ne trece prin minte câte un gând legat de sexualitate, dar eu vreau să știu la ce să mă gândesc în celelalte 19 secunde, pentru că tot astfel de gânduri îmi vin în minte?
     Am râs amândoi, dar întrebarea lui a fost serioasă.
     Problemele legate de relațiile băieți-fete și de sexualitate îi preocupă foarte mult pe tineri (și cred că pe adulți de asemenea). De aceea, sunt de părere că trebuie să discutăm cu toată onestitatea despre sexualitate cu ei. În timpul celor 20 de ani de lucrare cu tinerii, am avut ocazia să vorbesc des cu ei despre sexualitate și am învățat foarte mult de la ei. De exemplu, am învățat că

 
 

sunt suficient de maturi să discute chiar și cele mai delicate subiecte. Au fost foarte sinceri când și-au exprimat opiniile și îndrăzneți când au pus întrebări dificile. Mi-au încredințat secretele lor și lecțiile pe care le-au învățat din propriile greșeli.
     Eu sunt de părere că mulți tineri au o dorință sinceră să devină ceea ce dorește Dumnezeu. Am vorbit cu mii de tineri, creștini și necreștini, preocupați sincer să cunoască perspectiva creștină asupra sexualității. Mă tem însă că mulți dintre ei au o părere foarte greșită în legătură cu concepția lui Dumnezeu despre sexualitate. M-am văzut obligat de multe ori să le repet că Dumnezeu nu ne interzice satisfacțiile de ordin sexual. Dumnezeu ne-a creat bărbați și femei și El consideră această împărțire a oamenilor foarte bună și, pentru că ne iubește, dorește numai ceea ce este mai bun pentru noi.
     Din interacțiunea mea cu tinerii a apărut această carte. Tinerii din ziua de azi sunt foarte nedumeriți în ceea ce privește sexualitatea. Lumea susține că toți oamenii au viață sexuală, indiferent dacă sunt căsătoriți sau nu, iar creștinii - atât biserica, cât și părinții - nu vorbesc prea des despre acest subiect. Tinerii de astăzi iau deciziile legate de sexualitate pe baza:

 • Influenței anturajului;
 • Emoțiilor necontrolate, pe care nu și le pot stăpâni datorită imaturității lor;
 • Lipsei unei educații sexuale adecvate care să sublinieze aspectele morale.
     Studiile ne arată că, dacă tinerii au parte de o educație sexuală mai sănătoasă, scade posibilitatea ca ei să trăiască în promiscuitate. Această carte este încercarea mea de a oferi tinerilor de azi un material care să le vorbească deschis despre sexualitate, din perspectiva creștină, material pe care îl merită din plin. Fie ca această carte să vă inspire și să vă îndemne să deveniți oamenii pe care îi dorește Dumnezeu.
     Cartea Dragostea adevărată a fost scrisă pornind de la ideea că părinții o pot citi împreună cu copiii lor adolescenți sau preadolescenți. Unii părinți obișnuiesc să rezerve un moment special pentru o "marea discuție" despre sexualitate cu copiii lor. Cartea aceasta se poate dovedi foarte utilă în acest scop.
     Dragostea adevărată este mai mult decât o carte, este o experiență din care se poate învăța. Deși poate fi o lectură plăcută, a fost scrisă cu intenția de a se adresa unor grupuri. Ea pornește de la ideea că tinerii învață mai mult când vorbesc ei, nu doar lucrătorii de tineret sau părinții.
     La sfârșitul fiecărui capitol există o secțiune foarte utilă pentru educarea tinerilor. Ea este împărțită în trei: Gândește-te... (întrebări cu caracter general care clarifică mai bine subiectul discutat); Pași concreți (le cere cititorilor să întreprindă acțiuni concrete care pot schimba modul în care se percep pe ei înșiși și pe alții); și Experiență de grup (face legătura dintre subiectul abordat și activitățile de grup care le permit tinerilor să vorbească deschis despre problemele lor cu alți tineri și cu adulți în care au încredere).
     Materialul din carte a fost folosit de mii de tineri, de părinți și de lucrători de tineret iar acum este pus la dispoziția celor interesați într-un format accesibil. Principiile călăuzitoare ale scrierii cărții au fost:
 • Discuții și interacțiune;
 • Stabilirea unor obiective și luarea unor decizii;
 • Stimularea gândirii asupra unor subiecte importante;
 • Raportarea la alți tineri și la adulți.

     Cartea Dragostea adevărată poate fi folosită în mai multe moduri:

 • Discuții în grup restrâns: Grupurile de tineret o pot folosi ca o metodă stimulatoare la discuții și interacțiune.
 • Tabere: O parte importantă a unei educații sexuale pozitive se poate face într-un cadru mai liber.
 • Școală duminicală și grupuri de tineret: Subiectele alese au fost deja folosite de mulți și se ocupă de situația actuală a tinerilor. Autorul nu a stat într-un turn de fildeș când a scris cartea, ci s-a aflat, în cea mai mare parte a timpului, în rândul tinerilor.
 • Școli creștine: Cartea poate fi o sursă de documentare foarte utilă pentru o educație sexuală pozitivă în școlile creștine.
 
 
 
 

Doriți să citiți trei capitole din carte? Click aici!                
Doriți să comandați cartea? Click aici!              Pentru comenzi în Statele Unite sau Canada Click aici!

 
 
 
 
Despre autor 
 
Jim Burns (Ph.D.) este președintele organizației HomeWord și moderatorul emisiunii de radio Home Word, audiată săptămânal de peste un milion de oameni. El a fost și președinte al organizației National Institute of Youth Ministry. Pasiunea sa este să comunice tinerilor și adulților adevăruri practice care să-i ajute să trăiască o adevărată viață de creștin.
     Jim a câștigat de trei ori premiul Gold Medallion Award pentru cărți scrise de el. Printre titlurile scrise de el se numără Supraviețuind adolescenței, Creștinul autentic, Ca lutul în mâinile olarului, Dragostea adevărată și Printele încrezător (toate apărute în limba română la Editura Noua Speranță), Teaching Your Children Sexuality și Creating an Intimate Marriage.
     În fiecare an conferențiază în fața a mii de oameni, ducând în jurul lumii un mesaj de speranță pentru familii. Jim împreună cu soția sa Cathy și cele trei fiice, Christy, Rebecca și Heidi locuiesc în California.
 
 
 
 
 
  Alte titluri recomandate pentru tineri 
 
 
 
   
 
 
 
powered by netconcept.ro